Gondolatok a pincében

Gondolatok a pincében

Az élsport szent tehene

2017. augusztus 06. - sebi77

Számtalan nálunk gazdagabb ország van, ahol az olimpiai sportokat nem támogatják, minden olimpikon készülhet és utazhat a saját pénzén, általában vaskosan ráfizetve a részvételre. Nálunk ez elképzelhetetlen volna, főleg bizonyos sportágakban, hiszen az élsport nemzeti érdek. De tkp. miért is? Mit nyújt a társadalomnak talmi "büszkeségen" kívül? A lakosság nem sportol tőle többet, sőt, Magyarország hátul kullog minden amatőr sport és egészségügyi összehasonlításban.

Megéri nekünk az hogy tényleg erre vagyunk büszkék? Nem lehet hogy az értékrendünkkel van a baj? Nem lehetnénk inkább büszkék arra, hogy a kórházakban van WC papír a budiban? Nem lehetnénk inkább büszkék a matek és fizika diálolimpikonjainkra, és tömhetnénk őket (vagyis az oktatásügyet) százmilliárdokkal? Ha így tennénk, megspórolhatnánk azt is, hogy a közélet jelentős részben a sportpolitikáról szóljon, sportolók, edzők és sportmanagerek nyafogásáról és hadakozásáról (mint most megint/még mindig az úszósportban, a fociban meg évtizedek óta).

Ezen kérdésekre persze a válasz az, hogy nem. Elég megkérdezni néhány választópolgárt. Az olimpia fontos, Katinka fontos, mert csak, mert büszkék vagyunk rá, mert 100 éve ez így megy és így lesz mindig is, hiszen minden rendszer propaganda célra használta az élsportot Horthytól Kádárig, és azóta is. Könnyű látni milyen irányba mutat ez a fejlődési görbe. Egyre látványosabb és fölöslegesebb dolgokra leszünk büszkék, miközben az ország egyre szegényebb. A végén még ballisztikus rakétát is fogunk építeni önerőből, amivel elérhetjük Chicagot.

Nem az élsporttal önmagában van probléma. Az olyan csak mint a hegymászás, a fejszámoló művészek vagy a fakírok produkciói. Mind az emberi teljesítőképesség határait feszegetik, és mint ilyen érdekes, tiszteletre méltó dolog. De mégsem akarnánk a GDP tekintélyes részét mondjuk fejszámoló művészekre költeni, ettől függővé tenni a nemzeti büszkeségünk, elégedettségünk, és ez alapján mérni az ország teljesítményét. Az ugyanis félrevezető, torz, káros volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebesbal.blog.hu/api/trackback/id/tr5812724022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása