Gondolatok a pincében

Gondolatok a pincében

A pszichológia értelme

2017. szeptember 14. - sebi77

Gyakran hallom ezt a kifejezést, hogy "passzív-agresszív" valaki. Csak sejtésem volt hogy mit jelent, úgyhogy elolvastam a definíciót:

"A passzív-agresszív személyiségzavarral jellemezhető emberek többnyire ingerlékenyek -- könnyen megsértődnek, mindent provokációnak vesznek. Viselkedésükben gyakran az ellenséges öntudatosság és a bűntudatos megalázkodás váltakozik -- mindenben hibát találnak, nem hajlandók együttműködni, elégedetlenkednek, de rendkívül dependensek."

Ez csakis a egy bizonyos "kedves" ismerősöm lehet, bár a "dependens"-t nem tudtam mi, úgyhogy megnéztem:
"legfőbb jellemzője a pervazív és túlzott gondoskodásra való igény, ami behódoló és függő viselkedéshez, valamint az elválástól való félelemhez vezet."

Stimt, bár a pervazívot is meg kellett néznem:
"egész személyiségre kiterjedő"

Bingó! Most már tudom hogy az ismerősöm nem simán elviselhetetlen volt, hanem orvosilag is el tudom helyezni a térképen. Ezért jó a pszichológia. Önmagában nem old meg semmit, de megnyugtató amikor magyarázatot ad.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebesbal.blog.hu/api/trackback/id/tr7812828300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása